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Amy C. Mauro, Esq. 

Chief of Staff 

Fire and Emergency Medical Srvs. Dept. 

 

Via e-mail amy.mauro@dc.gov  

 

Subject:  Reinstatement of Uniformed FEMS Members – 6B DCMR § 816 

DPM Op. 2015-816 

 

Dear Ms. Mauro: 

 

The Department of Human Resources recently received an inquiry concerning the meaning and 

applicability of District Personnel Manual (DPM) § 816 as it relates to the reinstatement of 

uniformed members of the Fire and Emergency Medical Services Department (FEMS). In 

particular, you asked whether the typical three year time limit for reinstatement applies to FEMS 

members. In short, if a FEMS member who previously held a career service appointment may be 

reinstated non-competitively to the Career Service, at the same grade, without regard to the 

three year time limit.  

 

In general, a former permanent employee in the Career Service has reinstatement eligibility for 

three years, provided they were not previously removed for cause. (See DPM § 816.1.) Section 

816.4 further provides that, except for reinstatements to the same grade with the same 

promotional potential, all reinstatements to the Career Service must be processed competitively.   

 

However, § 816.6 states that: “notwithstanding the provisions of §§ 816.1 through 816.4, a former 

uniformed member of the Fire Department … shall have reinstatement eligibility provided he or 

she” previously held permanent Career Service status, was not separated for cause, and meets 

the general requirements for service as a FEMS member (as specified in § 807.1(c) or (e).) 

 

Section 816.6 explicitly authorizes such a reinstatement without regard to § 816.1, which limits 

reinstatement eligibility to three years, and without regard to § 816.4, which requires the 

processing of reinstatements by competition. Since § 816.1(a) and (b) are conditions that are 

included in § 816.6, the “notwithstanding” language must apply to the introductory rule, which 

specifies a three year time limit. If the intent of § 816.6 was to simply impose the additional 

requirements of § 807.1, then it would have said as much. Section 816.6 also specifies that, for 

FEMS members, the restriction of § 816.4 does not apply. This provision would require competitive 

reinstatement.  
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Rules have the force law, provided they are lawfully promulgated and when a law is plain on its 

face, the inquiry goes no further. Here, the plain meaning of the words used are to completely 

exempt FEMS members from the restrictions imposed under §§ 816.1 and 816.4. Accordingly, a 

qualified FEMS member may be reinstated non-competitively to the same grade, even if there 

has been a break in service that exceeds three years. 

 

Additional Information 

For additional information, please see: 

 

 6B DCMR § 816, Career Service Employment by Reinstatement 

 

Sincerely, 

 

 

 

Justin Zimmerman 

Associate Director 

http://dchr.dc.gov/sites/default/files/dc/sites/dchr/publication/attachments/chap_8_trans_221_conversion_to_continous_appt_0.pdf

